ניהול חשבונות עצמאי לעסקים קטנים

האם ניהול חשבונות באופן עצמאי אפשרי?

עסק קטן 

עסק קטן הוא עסק פשוט ולא מורכב, עם מחזורים שמגיעים עד 100,000 ש"ח. פרילנסרים, לדוגמה, הם סוג של עסק המתמקד במכירת ידע ומתן שירותים. אצלם אין עובדים, לוגיסטיקה, מחסן או מלאי. יש להם מעט הוצאות בסיסיות, כגון שימוש במחשב וטלפון, מקום לעבוד וכלי עבודה דיגיטליים. כמות הפעולות שהם צריכים לבצע כדי לתת את השירות שלהם אינה גדולה, ולכן עסקים קטנים ופשוטים אילו יכולים לנהל את החשבונות שלהם בעצמם. (מדריך לעוסק הפטור

איך לנהל את החשבונות שלך ללא צורך במנהל חשבונות 

ניהול חשבונות הוא חלק חשוב מכל עסק קטן. חלק מניהול החשבונות כבר נעשה כאשר אתם מפיקים חשבונית ללקוח, או חשבון עסקה/קבלה כשמדובר בעוסק פטור. פעולה זו היא חובתו של העוסק.

עם זאת, ישנם עסקים שלא די בהוצאת חשבונית, למשל עורכי דין חייבים לנהל עוד מסמכים מלבד החשבונית וקבלנים חייבים גם לנהל ספר הזמנות ועוד.

אצל עסקים קטנים יש מעט התעסקות עם ניירת, ובזכות כך, חוסכים זמן ומאמצים בתהליכים הניהולים.

עוסק פטור הוא דוגמה מצוינת לקלות ופשטות של עסק קטן. החוק פוטר אותו משתי מטלות חשובות:

  1. לדווח ולשלם מע"מ, וכך חוסך את הדיווחים הדו-חדשים ואת כל השאלות לגבי קיזוז מע"מ בהוצאות. (פתיחת תיק מע"מ פטור)
  2. אינו חייב לרשום ולתעד את ההוצאות וההכנסות כפי שעוסק מורשה חייב. כל שעליו לעשות הוא להוציא קבלה בעת קבלת הכנסה ולתייק בקלסר את כל הניירת ומסמכי ההוצאות שמותרות לו כהוצאה.

לכן, במקרה של עוסק פטור, בעזרת הדרכה קצרה הוא יכול להתנהל לבד ולמען האמת, מבחינת הנהלת חשבונות אין אצלו הרבה מה לעשות, עליו להתמקד בהתנהלות מסודרת.

מיתוסים

קיימים מספר מיתוסים שהפכו לגוזמאות חסרות בסיס וממשיכות להפחיד עצמאים ללא צורך. מדובר ברעיונות שמזינים תעשייה ובעלי אינטרסים. אכן, אין צורך לשלם על שקט כשאין סיבה לכך.  (ראו את המאמר האם צריך לשלם לרו"ח)

תארו לעצמכם שכל שנה אתם מוציאים בין 2500 ל-5000 ש"ח על הנהלת חשבונות חיצונית . כעת, תכפילו את המספר הזה בכמות השנים שבהן אתם מתכננים לעבוד כעצמאים תוסיפו ריבית חיסכון, ותבינו שמדובר בסכומים לא קטנים. ולכן בעלי עסקים קטנים צריכים לבדוק בעצמם האם הם אכן זקוקים לשירותי ניהול חשבונות חיצוניים.

מה אפשר לעשות?

אם נרשמתם כעוסק פטור המטלות שלכם יהיו מינימאלית ולא ידרשו הרבה מאמץ והוצאה כספית. להלן מספר המלצות שיסייעו לכם להתנהל בקלות.

  1. שימוש בתכנה דיגיטלית: בעלות של עשרות שקלים לחודש תוכלו להפיק חשבוניות וקבלות וגם לעשות סדר בהוצאות וההכנסות. (דוגמה לתכנת ניהול דיגיטלית)
  2. תשלום מקדמות מס הכנסה: זו פעולה מכנית פשוטה שנעשית אחת לחודשיים, יש לרשום מחזור הכנסות וללחוץ אישור לתשלום. לחצו כאן להרחבה בנושא.
  3. ביטוח לאומי – לאחר פתיחת תיק עצמאי בביטוח לאומי אין מגע היות ומקדמות אילו משולמות באופן אוטומטי בהוראת קבע. קראו בהרחבה כאן.
  4. הכנה לדוח שנתי: למי שעובד עם תכנה דיגיטאלית יש את כל הנתונים וניתן להפיק דוח רווח והפסד ולצרף לדוח המקוון. (להרחבה בנושא הדוח השנתי)

ארבעת השלבים הנ"ל הם למעשה תמצית המתכון להתנהלות עצמית. א' ב' ג' קלים לביצוע, את השאר ניתן לבצע לאחר הדרכה ממוקדת. 

ניהול חשבונות עצמאי גם לעוסק מורשה

גם עוסק מורשה יכול לנהל את השוטף בעצמו ואת הדו"ח השנתי לתת לאיש מקצוע.

הנקודות חשובות שיש לשים אליהן לב:

  1. ניהול הכנסות והוצאות – יש לנהל את ההכנסות וההוצאות בתוכנה דיגיטלית בעלות של מאות שקלים בודדות בשנה. התמורה המשמעותית היא שהתוכנה מפיקה חשבוניות ומסמכים נוספים ולמעשה עושה את כל העבודה ומכינה את הקרקע לדו"ח השנתי.
  2. עליו להבין את העיקרון של קיזוזי מע"מ ואילו הוצאות יש לרשום. מדובר בהבנה של פרטים טכניים פשוטים ותמיד אפשר להתייעץ איתי.
  3. הדרכה ותמיכה – כל הנקודות יידונו בהדרכה כולל תמיכה לאורך כל הדרך. (לדף ההדרכות)  

תשלום מס אצל עסק קטן

יש להבין שמשלמים מס על הכנסה חייבת :הכנסות פחות הוצאות.

אם לבעל/ת עסק קטן הכנסה חייבת שאינה עולה על 70,000 ש"ח לא יהיה תשלום מס. (אצל נשים שיש להן ילדים אף יותר מכך)

אם הוא/היא שילמו מקדמות מס, המס יוחזר לאחר הגשת הדו"ח השנתי.

לכן, העין הבוחנת של איש המקצוע בנושא חסכון במס הופכת לבלתי רלוונטית, ומייתרת את הייעוץ המקצועי של רואי החשבון ויועצי המס.

לסיכום

במקרים רבים ניהול חשבונות עצמאי הוא לא רק אפשרי אלא הכרחי. לא רק מבחינה כלכלית אלא גם מבחינה ניהולית היות והדבר תורם לביטחון ולשקט נפשי.

מאמר נוסף- ניהול חשבונות עצמאי ב 2023 

יש לכם שאלות בנוגע להנהלת חשבונות או מס, בעסק שלך?

מוזמנים לצור קשר, ולשאול – הכל.

חייגו עכשיו: